Julkaistu Jätä kommentti

Litium akun säilytys – 3 vinkkiä

Sähköpyörän akun säilytys

Litium akun säilytys on tärkeää tehdä oikein. Sillä oikeaoppinen säilytys pitää akun kunnossa ja nostaa sen käyttöikää.

Oikein säilytetty akku pysyy toimintakunnossa useamman vuoden ajan. Jos akkupaketti on rakennettu oikein ja akkukennot ovat laadukkaat, voidaan akulle odottaa jopa 5-10 vuoden käyttöikää.

Tässä artikkelissa listaamme kolme ohjetta, joiden avulla opit säilyttämään akkusi oikein.

Litium akun jännite

Akun jännite tulisi pitää noin 40-80% täyteen ladatun akun jännitteestä, kun akkua säilytetään useamman kuukauden ajan. Tämä johtuu litium akun kemiallisista ominaisuuksista. Tämä ei vaadi täsmällistä tarkkuutta, tärkeintä on ettei akku pääse täysin tyhjäksi pitkän säilytyksen aikana.

Useimmissa sähköpyörän akuissa on jännite-indikaattori, akun jännite on kätevää tarkastaa jännite-indikaattorin avulla. Akun jännite on sopiva, kun led-indikaattorissa palaa noin 3/4 valoista.

Akun varaus indikaattori
Sopiva varaustaso akun säilyttämiseen

Litium akun jännitteen mittaus

Jos akussa ei ole jänniteindikaattoria, onnistuu akun jännitteen mittaaminen yleismittarilla. Huomioithan mitatessa että mittausjohdot on kytketty oikeisiin kohtiin. Mittajohdot tulee laittaa V ja GND kohtiin, katso alla oleva kuva.

Akun jännitteen mittaus
Jännite-alue12V Li-ion akku24V Li-ion akku36V Li-ion akku48V Li-ion akku52V Li-ion akku60V Li-ion akku
Akku tyhjä9V21V30V39V42V48V
Akun säilytys11,4V26,6V38V49,4V53,2V60,8V
Akku täynnä12,6V29,4V42V54,6V58,8V67,2V
Li-ion akun jännite

Litium akun säilytys – Akun lataus

Li-ion akut purkautuvat ajan saatossa hitaasti, joten akkua kannattaa ladata tasaisin väliajoin esimerkiksi kahden kuukauden välein, kunnes akku on saavuttanut taas 40-80% varauksen. Litium akussa on paljon elektroniikkaa, jonka tarkoituksena on valvoa akun oikein käyttöä. Tämä elektroniikka kuitenkin kuluttaa virtaa kokoajan vähän, tämän takia akun varaus kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja ladata tarvittaessa.

Säännöllisesti lataamalla varmistetaan, ettei akun jännite laske liian matalaksi pitkän säilytyksen aikana. Akun varaus kannattaa tarkistaa muutaman kuukauden välein ja ladata akkua tarvittaessa, kunnes akun jännite non 40-80% täyden akun jännitteestä.

Sähköpyörän laturi 36V 2A
Lataa li-ion akkua säännöllisesti

Litium akun säilytys – Lämpötila

Li-ion akut säilyvät parhaiten noin 15-25 asteen lämpötilassa, tämän lisäksi tilassa ei saa olla kosteutta.

Jos akkua on säilytetty kylmässä tai kosteassa, voi akku olla menettänyt tehoa tai kokonaan rikki. Tästä johtuen akkua ei missään nimessä tulisi jättää talveksi ulos. Älä jätä akkua pakkaseen!

Sähköpyörän akun säilytys on tehtävä lämpimässä tilassa.
Älä säilytä akkua kylmässä

Mitä tehdä, jos akku on menettänyt tehoa?

Li-ion akku heikentyy ajan myötä, yleensä akku kestää noin 5-10 vuotta. Tämän jälkeen akku on menettänyt niin paljon tehoa, että on kannattavaa harkita vanhan akun korjaamista.

Tarkista onko litium akun takuuta jäljellä, jos takuu on voimassa kannattaa takuukorjaus ajoittaa talvelle, kun akku on muutenkin vähemmällä käytöllä.

Akun korjaaminen on kätevä tapa jatkaa vanhemman li-ion akun käyttöä, varsinkin jos alkuperäistä akkua ei enää valmisteta tai kyseessä on custom akku.

Akun kennotuksessa vanha akku kunnostetaan ja akusta saadaan taas uudenveroinen tai jopa tehokkaampi.

Akun kennotus kestää yleensä 1-4 viikkoa. Tästä johtuen akun kennotus on kätevää tehdä, kun akku olisi muutenkin menossa säilytykseen. Korjaamalla akun talvella olet valmiina kesän ajokauteen.

Vanhan akun korjaaminen

Lisätietoa aiheesta

Lisätietoa aiheesta löytyy kattavasti turvallisuuskeskuksen(Tukes.fi) sivuilta:
https://tukes.fi/en/lifecycle-of-lithium-ion-batteries

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *